Πότε ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που εστιάζει στην υποστήριξη των ατόμων να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Η παρέμβαση εργοθεραπείας είναι ιδιαίτερα βοηθητική για παιδιά που μπορεί να βιώνουν δυσκολίες στον τομέα της λεπτής και αδρής κινητικότητας, ή της αισθητηριακής επεξεργασίας. Ένας εργοθεραπευτής θα μπορούσε να αξιολογήσει πιθανές δυσκολίες στους παραπάνω τομείς. Παρακάτω, θα παρουσιαστούν ορισμένα παραδείγματα που πιθανόν να δείχνουν πως ένα παιδί θα επωφελούνταν από μια αξιολόγηση εργοθεραπείας:

  • Καθυστέρηση σε αναπτυξιακά ορόσημα. Ορισμένα παιδία μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση σε ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα όπως το μπουσούλημα, η βάδιση κλπ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επωφεληθούν από μια αξιολόγηση από ένα εργοθεραπευτή.
  • Δυσκολία σε δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας. Ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία σε κινήσεις της άκρας χείρας όπως το κράτημα του μολυβιού, κόψιμο με ψαλίδι, κούμπωμα με κουμπιά κ.ά.
  • Δυσκολία σε δραστηριότητες αδρής κινητικότητας. Ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες σε κινήσεις όπως το πήδημα, το σκαρφάλωμα, την ισορροπία, το τρέξιμο, το κινητικό παιχνίδι κ.ά.
  • Δυσκολίες που αφορούν την ισορροπία και το συντονισμό και έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ή μη ποιοτική συμμετοχή του παιδιού σε κινητικό παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες
  • Φτωχές δεξιότητες σε δραστηριότητες σε Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής όπως σίτιση, ένδυση- απόδυση, περιποίηση εαυτού, κ.ά Δυσκολίες που αφορούν την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη γενικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων και του χρόνου μέσα στην ημέρα του παιδιού.
  • Δυσκολίες σε γραφοκινητικές δραστηριότητες και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχολείο
  • Δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας. Η αισθητηριακή επεξεργασία σχετίζεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος προσλαμβάνει και επεξεργάζεται ερεθίσματα από το περιβάλλον. Παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να παρουσιάζουν συμπεριφορές υπερ- ευαισθησίας ή υπό- ευαισθησίας σε αισθητηριακά ερεθίσματα όπως η αφή, ο ήχος ή η κίνηση, επηρεάζοντας τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες.

Αν εντοπίζεται κάποιο από τα παραπάνω, η αξιολόγηση από έναν εργοθεραπευτή θα ήταν ωφέλιμη με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση.