Τα οφέλη της Πρώιμης Παρέμβασης

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση των δεξιοτήτων ενός παιδιού που μπορεί να εμφανίζει αναπτυξιακή καθυστέρηση, αλλά και την πρόληψη εμποδίων και δυσκολιών που μπορεί να εμφανιστούν στην μετέπειτα ζωή του. Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι να εντοπίσουν, και να παρέμβουν θεραπευτικά,  εξειδικευμένη ομάδα από εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους, ιδανικά ακόμα και πριν την ηλικία των τριών, ώστε να παρασχεθεί αποτελεσματική υποστήριξη στο παιδί και στην οικογένεια.

Ένας σημαντικός λόγος που καθιστά την πρώιμη παρέμβαση σημαντική είναι γιατί ενισχύει τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού αποτελούν μια σημαντική περίοδο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία, και η θεραπευτική παρέμβαση σε αυτή την ηλικία μπορεί να προλάβει παράγοντες που δυνητικά θα επηρεάσουν αυτή την ανάπτυξη.

Επιπλέον, ορισμένα αναπτυξιακά ελλείμματα που μπορεί να εντοπιστούν στο παιδί, αν δεν  αξιολογηθούν από τη θεραπευτική ομάδα και το παιδί δεν ακολουθήσει το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού και να εμποδίσουν τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες αντίστοιχες της χρονολογικής του ηλικίας. 

Η θεραπευτική παρέμβαση σε μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσει κατάλληλα τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες ενός παιδιού και να προληφθούν δυσκολίες σχετικές με τη συμπεριφορά του, με τη συναισθηματική ρύθμιση ή τις κοινωνικές δεξιότητες αποτρέποντας  πιθανή εμφάνιση ή κλιμάκωση αρνητικών συμπεριφορών που μπορεί να επηρεάσουν το παιδί στην κοινωνική αλληλεπίδραση, τις σχέσεις με συνομηλίκους και τη συνολική ψυχική υγεία του παιδιού. Μέσω στρατηγικών το παιδί και η οικογένεια μπορεί να υποστηριχθεί ώστε να αναπτυχθούν λειτουργικοί τρόποι διαχείρισης, να ενισχυθεί η συναισθηματική ρύθμιση, και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Η θεραπευτική ομάδα στοχεύει στην προώθηση της ανεξαρτησία και της λειτουργικότητας του παιδιού με ελλείμματα στην αναπτυξιακή του πορεία. Το οικογενειακό περιβάλλον και το ίδιο το παιδί μπορούν να ανακαλύψουν δεξιότητες και τρόπους που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουν εμπόδια της καθημερινότητας και να επιτύχουν το μέγιστο βαθμό ανεξαρτητοποίησης του παιδιού σε διάφορες πτυχές της καθημερινής του ζωής.  

Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο της πρώιμης παρέμβασης είναι πως δυναμώνει ολόκληρη την οικογένεια, καθώς απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή των γονέων και φροντιστών του παιδιού ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η θεραπευτική ομάδα παρέχει στην οικογένεια εργαλεία και υποστήριξη, ώστε να κατανοήσουν και διαχειριστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού τους, δημιουργώντας εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού και της κάθε οικογένειας.