Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που βοηθά στην αποκατάσταση διαταραχών κατανόησης και έκφρασης λόγου, ομιλίας , επικοινωνίας, σίτισης και κατάποσης.  

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία ανάλογα με την ηλικία του.

Βρεφική ηλικία  (0-2 ετών)

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Ωστόσο, σε αυτές τις ηλικίες αναπτύσσονται οι πρώιμες δεξιότητες επικοινωνίας που βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας της επικοινωνίας. Αυτές είναι οι δεξιότητες προσοχής, η βλεμματική επαφή, η ανταπόκριση στο όνομα, η εναλλαγή σειράς, η κοινή εστίαση προσοχής και η ακουστική αντίληψη. Η άρτια ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη ομιλίας σε αυτές τις ηλικίες.   Εάν παρατηρείτε κάποια καθυστέρηση στην εμφάνιση των παραπάνω δεξιοτήτων, συμβουλευτείτε κάποιον λογοθεραπευτή , έτσι ώστε να σας δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας. 

Προσχολική ηλικία (3-5 ετών)

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά χρησιμοποιούν την ομιλία τους για  επικοινωνία. Στο εύρος αυτών των ηλικιών τα παιδιά καταφέρνουν  να κάνουν ερωτήσεις, να κατανοούν και να  χρησιμοποιούν ένα μεγάλο εύρος λεξιλογίου. Κοντά στα 5 έτη, χρησιμοποιούν σωστά τους γραμματικούς κανόνες ,ανταποκρίνονται σε πιο σύνθετες ερωτήσεις και οδηγίες, κάνουν αναμετάδοση ιστορίας, κατανοούν μια ιστορία  και η ομιλία τους γίνεται καταληπτή από τους ξένους, αφού η παραγωγή των συμφώνων είναι 90% ακριβής, χωρίς πολλά λάθη.  Εάν το  παιδί σας δεν παρουσιάζει κάποια από τις παραπάνω δεξιότητες,  χρειάζεται να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός λογοθεραπευτή για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη παρέμβαση.

Σχολική ηλικία 

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά βελτιώνουν  τις γραμματικές τους δεξιότητες και επεκτείνουν το λεξιλόγιό τους. Εάν το παιδί σας έχει δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή, δυσκολεύεται να εκφραστεί, έχει προβλήματα με την κατανόηση των σχολικών εντολών και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει το μάθημα ή αν παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνική επαφή και την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του,   τότε προτείνεται λογοθεραπευτική αξιολόγηση. 

H λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γλωσσικής επικοινωνίας και των δεξιοτήτων του παιδιού σας, καθώς και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής του.