Παρέχοντας υπηρεσίες με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων

aisthitiriaki
Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά στη βελτίωση της επεξεργασίας των αισθήσεων στον εγκέφαλο, και ειδικότερα της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Η θεραπευτική προσέγγιση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυνατότητας του εγκεφάλου να προσλαμβάνει, να επεξεργάζεται και να ενοποιεί τα αισθητηριακά ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον με στόχο να πραγματοποιεί προσαρμοστικές αντιδράσεις σε αυτό. Αυτό γίνεται μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν την αισθητηριακή εμπειρία του ατόμου και ακολουθώντας το κίνητρο του παιδιού.

teacch
TEACCH Autism Program - Πρόγραμμα δομημένης διδασκαλίας

Το πρόγραμμα TEACCH είναι ένα πρόγραμμα διδασκαλίας και εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό. Οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος ήταν να βοηθήσουν τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Οι μέθοδοι διδασκαλίας και εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα TEACCH είναι σχεδιασμένες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Οι βασικές αρχές του προγράμματος TEACCH είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι ασφαλές και προβλέψιμο με την χρήση οπτικών εργαλείων για την οργάνωση της πληροφορίας για την εκμάθηση δομημένων ρουτίνων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτονομίας.

MAKATON

Το Makaton είναι μια μέθοδος επικοινωνίας με βοήθεια σημάτων και συμβόλων, που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα με διαταραχές επικοινωνίας. Η μέθοδος αυτή δημιουργήθηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1970 και σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Makaton χρησιμοποιεί συγκεκριμένες κινήσεις και σύμβολα, τα οποία συνδυάζονται με λέξεις και φράσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τους χρήστες να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Η μέθοδος περιλαμβάνει σήματα με τα χέρια και τα δάχτυλα, σύμβολα σε χαρτί ή σε ηλεκτρονική μορφή, και εικόνες. Επιπλέον, η μέθοδος προωθεί τη χρήση της ομιλίας, όταν είναι δυνατόν. Η μέθοδος βοηθά στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και των δεξιοτήτων αυτονομίας και αυτοπεποίθησης του ατόμου.

pecs
PECS

Το PECS (Picture Exchange Communication System) είναι ένα εναλλακτικό πρόγραμμα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί εικόνες για να βοηθήσει άτομα με γνωστικές, κινητικές και επικοινωνιακές δυσκολίες να επικοινωνούν με άλλους. Το PECS χρησιμοποιείται συχνά σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα με σοβαρές δυσκολίες λεκτικής επικοινωνίας. Η χρήση του PECS μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και στην βελτίωση της ικανότητας του ατόμου να επικοινωνεί με άλλους στο περιβάλλον του.

SOCIAL_STORIES2
Social Stories -Κοινωνικές ιστορίες

Οι κοινωνικές ιστορίες είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, με διαταραχές επικοινωνίας , καθώς και άλλες ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και διαταραχές. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι σύντομες ιστορίες οι οποίες ακολουθούν ένα αυστηρό πρότυπο δομής και περιγράφουν καταστάσεις και συμπεριφορές που συναντώνται στην καθημερινή ζωή. Επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και εξηγούν πώς να συμπεριφερθεί κάποιος σε αυτές. Δημιουργούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου και προσαρμόζονται στο επίπεδο κατανόησης και τις δεξιότητές του.

FEEDING_THERAPY
Feeding Therapy: A Sensory Motor Approach - Θεραπεία Σίτισης

Η θεραπεία σίτισης ΄ A Sensory Motor Approach΄ προσεγγίζει τις δεξιότητες σίτισης και κατάποσης, καθώς και τις αντίστοιχες διαταραχές, από μια σύγχρονη αισθητηριοκινητική σκοπιά. Η αρχή στην οποία βασίζεται, είναι ότι η διαδικασία της σίτησης είναι ένας συνδυασμός αισθητηριακών, κινητικών και συναισθηματικών εμπειριών.Κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην συγκεκριμένη παρέμβαση είναι η χρήση διαφόρων υφών και γεύσεων για να βελτιώσει το παιδί την αντίληψή του για το φαγητό, η αύξηση της αυτο-ρύθμισης και η δημιουργία θετικών αισθητηριακών εμπειριών σχετικά με το φαγητό.

Attention Autism

Το Attention Autism είναι ένα μοντέλο παρέμβασης που σχεδιάστηκε από την Gina Davies, Specialist Speech and Language Therapist. Στοχεύει στην ανάπτυξη φυσικής και αυθόρμητης επικοινωνίας μέσω της χρήσης ενισχυτικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην οπτική επαφή, τις χειρονομίες και την μη λεκτική επικοινωνία.

Εντατική Αλληλεπίδραση

Η Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction) είναι μια προσέγγιση που εστιάζει στη διδασκαλία των θεμελιωδών αρχών της επικοινωνίας – των επικοινωνιακών δεξιοτήτων που προηγούνται της ανάπτυξης της ομιλίας. Η εντατική αλληλεπίδραση απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που έχουν δυσκολία στην επικοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν χρησιμοποιούν ακόμη την ομιλία και τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν. Είναι μια προσέγγιση βασισμένη στο παιχνίδι για να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν πρώιμες δεξιότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης πριν από την ομιλία, όπως η οπτική επαφή, οι εκφράσεις του προσώπου, η ικανότητα αντιγραφής ήχων και η κοινή προσοχή.

Γνωσιακή Προσέγγιση Έργου (CO-OP)

Η Γνωσιακή Προσέγγιση Έργου είναι μια στοχοκατευθυνόμενη προσέγγιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση επίλυσης- προβλήματος, που χρησιμοποιείται απός εργοθεραπευτές με στόχο να βοηθήσει το άτομο να αναπτύξει δεξιοτητες απαραιτητες για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής. Ο θεραπευτής συνεργάζεται με το άτομο ώστε από κοινού να διαμορφώσουν τη στοχοθεσία του θεραπευτικού προγράμματος, στοχεύοντας στη βελτίωση των γνωστικών και κινητικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των επιθυμητών δραστηριοτήτων.

cbd
Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Trinity της Ιρλανδίας και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών για παιδιά και εφήβους με επικοινωνιακές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς, ΔΕΠΥ, αυτισμό , επιλεκτική αλαλία. Το ΓΣΔ συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.