Πότε ένα παιδί χρειάζεται να επισκεφθεί τον ψυχολόγο;

Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για τα παιδιά ή τους εφήβους μπορεί να είναι απαραίτητες σε διάφορες καταστάσεις, ανάλογα με τις συναισθηματικές, συμπεριφορικές και αναπτυξιακές ανάγκες που προκύπτουν. 

Η αξιολόγηση και η έναρξη ψυχοπαιδαγωγικου ή ψυχοθεραπευτικού προγράμματος για παιδιά και εφήβους ενδείκνυται σε διάφορες περιπτώσεις: 

Θέματα ψυχικής υγείας: Τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως επιμένουσα κακή διάθεση, αγχώδη συμπτώματα, διατροφικές διαταραχές, συμπεριφορές που απορρέουν από την νευροδιαφορετικότητα (πχ. αυτισμός, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες) μπορεί να χρειαστούν ψυχολογικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την ένταξη σε ψυχοπαιδαγωγικό ή ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά και την ένταξη σε πρόγραμμα συμβουλευτικής των γονέων.

Θέματα συμπεριφοράς: Τα παιδιά με διασπαστικές ή επιθετικές συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους λειτουργία, στις σχέσεις τους ή στις σχολικές τους επιδόσεις μπορεί να επωφεληθούν από θεραπεία ή παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση αυτών. 

Νευροδιαφορετικότητα: Τα παιδιά με αναπτυξιακές προκλήσεις, αυτισμό ή ΔΕΠΥ μπορεί να χρειάζονται ψυχολογικές παρεμβάσεις για να υποστηρίξουν τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Θέματα που αφορούν το σχολικό πλαίσιο: Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται ακαδημαϊκά, αντιμετωπίζει σχολική άρνηση ή έχει δυσκολίες με τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, μπορεί να επωφεληθεί από ψυχοπαιδαγωγικό ή ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα. 

Πένθος και απώλεια: Τα παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή ένας στενός φίλος, μπορεί να χρειαστούν ψυχολογικές παρεμβάσεις για να τα βοηθήσουν να επεξεργαστούν το πένθος και τα συναισθήματά τους.

Διαζύγιο ή χωρισμός γονέων: Τα παιδιά που περνούν οικογενειακές αλλαγές, όπως διαζύγιο ή χωρισμό, μπορεί να επωφεληθούν από θεραπεία για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές προκλήσεις και προσαρμογές.

Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Εάν ένα παιδί παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, οι ψυχολογικές παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων και την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάγκη για ψυχολογικές παρεμβάσεις διαφέρει από παιδί σε παιδί και ότι δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θεραπεία.